Facebook

Jaa tämä sivu Facebookissa!

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

TuSKY:n uutiset TuSKY:n uutiset

Kannabis pois urheilussa kiellettyjen aineiden listalta

Nykysäännöillä urheilukisoissa positiivisen kannabistestin antanut urheilija voi saada kahden vuoden kilpailukiellon. Australian urheilujärjestöjen liitto haluaa kannabiksen pois maailman antidopingjärjestön, WADA:n, kiellettyjen aineiden listalta. WADA:n presidentti John Fahey on nostanut esille mahdollisuuden, että sen ylläpitämää kansainvälistä kiellettyjen aineiden listaa voitaisiin muuttaa niin, että kannabis kiellettäisiin vain niissä urheilulajeissa, joissa siitä on tutkitusti hyötyä.

David Beckham Snopp DogWADA:n kiellettyjen aineiden lista tarkistetaan vuosittain ja aineen pitää listalle joutuakseen täyttää kaksi kriteeriä kolmesta: se parantaa todistetusti suoritusta, sen käyttö on urheiluhengen vastaista tai sen käyttö vaarantaa urheilijan terveyden.

Näillä säännöillä kannabis WADA:n mukaan täyttää kielletyn aineen kriteerit, mutta urheilujärjestöt esittävät kriteerien muuttamista niin, että kannabis voitaisiin poistaa listalta.

On yleisesti tiedossa, että nopeuslajeissa kannabis ei paranna suoritusta. Mutta vakaata kättä ja tarkkuutta vaativissa lajeissa, kuten ammunnassa ja golfissa kannabiksen käytöstä voi olla etua.

Australian yleisurheilu-, kriketti-, rugby- ja jalkapalloliitot neuvottelivat asiasta WADA:n toiminnanjohtajan David Howmanin kanssa. Jälkeenpäin Fahey kertoi: ”Nämä liitot uskovat nykyisten säädöksien kaipaavan muutoksia ja tätä aiotaan tutkia tämän vuoden tarkistusprosessissa.”

”Kannabiksen osalta ollaan oltu huolissaan siitä, että varsinkin jalkapallosäädöksissä oltaisiin keskitytty liikaa sellaiseen, mikä ei ole huijaamista urheilussa, ja erityisesti heille voin vain sanoa, että lähettävät pyyntönsä WADA:lle, missä asia alistetaan kiellettyjen aineiden listaa ylläpitävälle komitealle.”

”En esitä mitään mielipidettä, sanon vain, että asia aiotaan tutkia perusteellisesti. Tällä hetkellä on olemassa sellaisia aineita, jotka on kielletty jossakin urheilulajissa muttei toisissa. Tällaista vaihtoehtoa asiaa tutkiva komitea voi hyvinkin esittää lautakunnalle. Mutta en aio vaikuttaa päätökseen tällä lausumalla, vaan annan heidän päättää ilman, että vaikutan siihen mitenkään.”

WADA:n sääntöjen mukaan positiivisen testituloksen kilpailuissa antanut urheilija saa kahden vuoden urheilukiellon. Viime aikoina kannabiksen käytöstä on kuitenkin langetettu kolmen kuukauden kieltoja tai annettu pelkkä varoitus.

Australian jalkapalloliiton mukaan heidän huumepolitiikkansa toimii paremmin kannabiksen käytön valvonnassa kuin WADA:n säännöt. Australian urheilujärjestöt ovat jo pitkään olleet sitä mieltä, että kannabis ei kuulu WADA:n suoritusta parantavien aineiden listalle, mutta WADA:n jäseninä niiden täytyy noudattaa sen sääntöjä.

WADA tutkii uusia säädöksiä vasta vuoden 2013 lopussa ja Fahey kertoo kaiken riippuvan tulevasta keskustelusta: ”Ainelistaa valvova komitea tutkii joka vuosi sen, pitääkö jokin aine lisätä listaan tai poistaa sieltä.”

Lähde: Guardian 3.5.2012

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.