Facebook

Jaa tämä sivu Facebookissa!

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

TuSKY:n uutiset TuSKY:n uutiset

Tanska: poliisi takaisin Pusher Streetille syyskuussa

Kesä 2012 on ollut tuottoisa Kööpenhaminan tunnetuimman turistinähtävyyden hasiskauppiaille. Poliisi on loistanut Kristianiassa lähinnä poissaolollaan ja hasiskauppiaat ovat saaneet rauhassa ja avoimesti myydä tuotteitaan.

ChrisportSyyskuun ensimmäisestä päivästä alkaen poliisi lisää ponnistuksiaan Pusher Streetin miljardin kruunun (134 miljoonaa euroa) arvoisen kannabiskaupan kitkemiseksi tuomalla kuvioihin uuden poliisiryhmän. Kööpenhaminan poliisin edustaja Svend Foldager kertoo, että odotettavissa on ratsioita aivan lähiaikoina, mutta hän painotti toiminnan hienotunteisuutta.

”Poliisin läsnäoloa alueen ympärillä lisätään ja toisinaan myös Pusher Streetillä. Takaan, että tulossa on lisää ratsioita. Mutta on tärkeää painottaa sitä, että ponnistelumme keskittyy Pusher Streetille, eikä Kristianiaa vastaan. Keskitymme alueen järjestäytyneeseen huumekauppaan.”

Foldager ei paljasta lukumääriä, eikä sitä, aikovatko he turvautua maansiirtokoneisiin, kuten vuonna 2004. Vaikka poliisi uskoo Helvetin Enkelien valvovan laitonta kauppaa ei asiassa edistytä helpolla.

”Pusher Street on ollut tutkinnassa monta vuotta ja sen takia meillä on selvä kuva toimijoista. Mutta on pitkä matka tietämisestä jutun todistamiseen oikeudessa.”

Poliisitoimien eskalaatio sattuu herkkään ajankohtaan. Kristiania on juuri ostamassa aluettaan valtiolta saatuaan 55 miljoonan kruunun (8 milj. €) lainan Realkredit Danmark -pankilta, mikä on ensimmäinen maksusuoritus 76 miljoonan kruunun (10 milj €) kauppahinnasta. Poliisin poissaolo alueelta viime kesänä lisäsi väkivaltaa, mikä uhkasi kaataa kaupan. Rikolliset ovat alkaneet pitää Kristianiaa turvapaikkanaan ja paljon julkisuutta saaneet hyökkäykset pysäköinninvalvojia ja yhtä toimittajaa vastaan ovat saaneet viranomaiset liikkeelle.

Toukokuussa oikeusministeri hylkäsi Kööpenhaminan kaupunginhallituksen ehdotuksen laillistaa kannabiksen myynti. Kaupunginhallitus väitti, etteivät perinteiset poliisitoimet ole koskaan toimineet, mutta valtion valvomat hasiksen ja marihuanan jakelupisteet olisivat merkittävä askel kukoistavan laittoman huumekaupan kuihduttamiseksi.

Poliisin ponnistelut Kristianiassa eivät ole ennenkään kyenneet kitkemään laitonta huumekauppaa ja uudet poliisitoimet ovat vastoin suuren yleisön mielipidettä.

Christiania Police Web 1Tuoreen metroXpress -lehden tilaaman mielipidemittauksen mukaan liki 65% kansalaisista kannattaa valtion valvomaa kannabiskauppaa ja elokuussa tehdyssä 1000 ihmisen gallup-kyselyssä 53% oli samaa mieltä. Ainoastaan 25% oli laillistamista vastaan.

Kööpenhaminan sosiaali- ja terveysasioista vastaava  apulaiskaupunginjohtaja Mikkel Warming on sitä mieltä, että kannabiksen laillistaminen on ainoa ratkaisu näihin ongelmiin.

”Tanskassa pitkään harjoitettu kieltolakiin perustuva politiikka ei ole toiminut. Ympäri kaupunkia saa hasista, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että hasista myydään kovempien huumeiden ohessa.”

Lähde: Copenhagen Post 20.8.2012

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.